Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Ziraat Fakültesi
Zootekni Bölümü

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI AR-GE DESTEK PROGRAMI

 

Bölümümüzde "T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI AR-GE DESTEK PROGRAMI"
desteğiyle yürütülmekte olan projeler


1. HALK ELİNDE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ISLAH ÜLKESEL PROJELERİNİN ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ, SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ: MARMARA BÖLGESİ ÖRNEĞİ

Proje No: TAGEM/ 14 / AR-GE / 54
Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Aynur KONYALI
Kuruluş: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Proje Ekibi: 

 

Prof.Dr. Nazan KOLUMAN
Prof.Dr. Türker SAVAŞ
Doç.Dr. A. Ferhan SAVRAN
Doç.Dr. İrfan DAŞKIRAN

Prof. Dr. Sıddık KESKİN


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Koyun/Keçi Yetiştiricilerinin ortak paydaşlar olarak yer aldığı, Üniversite ve/veya Araştırma Enstitülerinde görevli Zooteknist, Veteriner Hekim veya Teknisyenlerin Proje Liderliği yaptığı ve Ziraat Mühendisi, Veteriner Hekim veya Teknisyenlerin Proje Teknik Elemanı olarak yer aldığı sahada yürütülen en kapsamlı hayvan ıslahı projesi olarak tanımlanan "Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi" günümüzde 60 ilde, 152 Alt Proje ile 22 koyun ve 6 keçi ırkında/genotipinde devam etmektedir. Ülkesel Projenin amacı yetiştiricilere kayıt tutmanın özendirilmesi, kaliteli damızlık seçimi hakkında bilgilendirmenin yanı sıra örgütlenmenin öneminin kavratılması, Damızlık Koyun/Keçi Yetiştirici Birlikleri'ne ve Yetiştiricilere Hayvan Islahının öğretilmesi, Damızlıkçı İşletmelerin kurulması ve yetiştiricilerin ekonomik seviyelerinin yükseltilmesi olarak tanımlanmaktadır. 
Böylesi büyük ölçekli bir projeye yetiştiricinin bakış açısı, beklentileri, önerileri ve üretim sistemlerinin ortaya konması, fakirlikle mücadelede küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin önerilebilirliğini belirlemek, yetiştiricilerin Damızlık Koyun/Keçi Yetiştiricileri Birliklerinden, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan beklentilerinin ortaya konması ve en önemlisi bu kadar yaygın bir şekilde uygulanan projenin etkinliğinin değerlendirilmesi bu projenin amacını oluşturmaktadır. 
Sunulmakta olan bu projede, 7 ilde yürütülmekte olan 15 Alt Projede (10 Koyun, 5 Keçi özdekli) ve Halk Elinde Ülkesel Hayvan Islahı Projesine girmemiş olan yetiştiricilerle anketler ve SWOT analizi için toplantılar yapılacaktır. 
Proje ekibi olarak anketler değerlendirmeye alınarak; 
(1)Yetiştiricilerin demografik bilgileri, 
(2) üretim sistemleri, 
(3) Proje hakkındaki düşünceleri, sorunları, öneri ve eleştirileri, 
(4) Küçükbaş Hayvancılığa bakış açıları, 
(5) Projede kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan beklentileri, 
(6) Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nden Beklentileri 
konularında sorular yöneltilecek ve elde edilen bilgiler doğrultusunda geleceğe yönelik eylem planları hazırlanacaktır. Ayrıca yetiştirici gözüyle küçükbaş hayvancılığın güçlü-zayıf yönleri ortaya konularak SWOT analizi gerçekleştirilecektir.